KRESZ DOKTOR.HU

10. § A közúti jelzőtáblákra vonatkozó közös rendelkezések

[Előző: 9. § A járműforgalom irányítására szolgáló fényjelző készülékek]
[Következő: 11. § Útvonaltípust jelző táblák ]
[Tartalomjegyzék]

KRESZ II. RÉSZ - Közúti jelzések

10. § A közúti jelzőtáblákra vonatkozó közös rendelkezések

(1) A közúti jelzőtáblák a járművezetők részére

a) az útvonal típusát jelzik,

b) az elsőbbséget szabályozzák,

c) utasítást adnak,

d) tilalmat, illetőleg korlátozást jeleznek,

e) veszélyt jeleznek, vagy

f) tájékoztatást adnak.

(2) A jelzőtábla alatt kiegészítő tábla adhat útmutatást a jelzőtábla jelzésének értelmezésére.

A módosítás előtt 2009 december 31-ig:

(3) A jelzőtáblákat - a (4)-(6) bekezdésben említett kivétellel - az úttest mellett, menetirány szerint a jobb oldalon helyezik el. A jelzőtáblát a bal oldalon, illetőleg az úttest felett megismételhetik. A jelzőtábla jelzése - a (4) és az (5) bekezdésben említett kivétellel - a jelzőtáblával szemben közlekedő minden járműre vonatkozik.


A KRESZ módosítás után, 2010 január 1-től:

(3) A jelzőtáblákat - a (4)-(7) bekezdésben említett kivétellel - az úttest mellett, menetirány szerint a jobb oldalon helyezik el. A jelzőtáblát a bal oldalon, vagy az úttest felett megismételhetik. A jelzőtábla jelzése - a (4) és (5) bekezdésben említett kivétellel - a jelzőtáblával szemben közlekedő minden járműre vonatkozik.


(4) Ahol a menetirány szerinti jobb oldalon útburkolati jellel jelölt két vagy több forgalmi sáv van, a forgalmi sáv felett elhelyezett jelzőtábla jelzése az alatta levő forgalmi sávban közlekedő járművekre vonatkozik.

(5) A fényjelző készülékkel együtt (alatta vagy felette) elhelyezett kötelező haladási irányt jelző tábla jelzése azokra a járművekre vonatkozik, amelyekre a fényjelző készülék jelzése irányadó.

(6) A megállási és a várakozási tilalmat, valamint a várakozóhelyet jelző táblát az úttest mellett, menetirány szerint a jobb és a bal oldalon egyaránt elhelyezhetik. E jelzőtáblák hatálya az úttestnek arra az oldalára terjed ki, amelyik mellett azokat elhelyezték.

A KRESZ módosítás után, 2010 január 1-től:

(7) A megengedett hosszúsági vagy szélességi méretet meghaladó méretű jármű vagy járműszerelvény kíséretét - külön jogszabály alapján - ellátó járművön, kíséret közben elhelyezhető fényt kibocsátó vagy megvilágított jelzésű jelzőtábla. Az így elhelyezett jelzőtábla rendelkezésének a kísérő és kísért jármű (járműszerelvény) mellett történő elhaladás közben kell eleget tenni.

(8) A fény kibocsátására alkalmas jelzőtáblán a jelzőtábla fehér és fekete jelzései egymással felcserélt színekkel is megjelenhetnek.

(9) A közúti jelzőtáblák az észlelést elősegítő sárga vagy fényvisszaverő sárga háttéren is elhelyezhetők.

(10) Az utasítást adó jelzőtáblán és a járművek forgalmára vonatkozó tilalmi jelzőtáblán, a kötelező legkisebb, illetve a megengedett legnagyobb sebességre utaló felirat a sebességet km/órában határozza meg.


Módosítás magyarázata: A különböző fényviszonyok és időjárási körülmények között egyaránt jól látható, a forgalmi helyzethez rugalmasan alkalmazkodó információs táblák széles körű használatával számos baleset megelőzhető. E főként autópályákon használt rendszerek hatékonyságát nemzetközi példák igazolják. A közlekedésbiztonsági megfontolások mellett a torlódások csökkentésében, az utazási idő lerövidítésében is fontos szerepük lehet. A kormányzat e táblák elterjedését várja attól, hogy a KRESZ-módosítás alkalmazásukkal kapcsolatban új szabályokat, feltételeket rögzít. Így pl. e táblákon a fehér és fekete jelzések egymással felcserélt színnel is megjeleníthetők.[Előző: 9. § A járműforgalom irányítására szolgáló fényjelző készülékek ]
[Következő: 11. § Útvonaltípust jelző táblák ]
[Tartalomjegyzék]