KRESZ DOKTOR.HU

20. § Egyéb közúti jelzések

[Előző: 19. § Vasúti átjárót biztosító jelzőberendezések]
[Következő: 20/A. § Egyes közúti jelzésekre vonatkozó külön rendelkezések ]
[Tartalomjegyzék]

KRESZ II. RÉSZ - Közúti jelzések

20. § Egyéb közúti jelzések

(1) A járda (járdasziget) szélén levő fekete-fehér színű lánc-, illetőleg csőkorlát vagy más hasonló berendezés azt jelzi, hogy a gyalogosnak az úttestre lépnie tilos.

(2) Az út kanyarulatát - veszélyes útkanyarulatban a veszélyt jelző táblán felül - az útkanyarulatban elhelyezett olyan tábla is jelezheti, amelyen nyíl alakú fekete-fehér vagy piros-fehér sávok mutatnak a továbbhaladás irányába (159., 159/a. ábra).

159. ábra

159/a. ábra

(3) Az úttestnek, illetőleg az úttest egy részének a lezárását piros-fehér színű korlát, továbbá nyíl alakban vagy ferdén sávozott tábla, terelőfüzér vagy terelőbóják, éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetében ezen felül folyamatos piros vagy villogó sárga fényt adó lámpák is jelzik.

(4) A fekete-fehér színű sorompó azt jelzi, hogy a lezárt területre engedély nélkül behajtani tilos.

(5) Négyszögletű fekete alapon fehér számértéket feltüntető jelzés azt a sebességet (km/órában) jelzi, amellyel forgalomirányító fényjelző készülékek előtt az egyenletes haladás érdekében közlekedni célszerű (160. ábra).

160. ábra

A módosítás előtt 2009 december 31-ig:

"(6) Gyermekszállítás" (160/a. ábra), a személyszállító jármű elején és hátulján elhelyezett tábla az álló jármű környezetében kíséret nélküli gyermekek közlekedésére figyelmeztet.


A KRESZ módosítás után, 2010 január 1-től:

(6) "Gyermekszállítás" (160/a. ábra): a gyermekeket szállító autóbusz vagy az iskolabusz elején és hátulján elhelyezett tábla az álló jármű környezetében gyermekek közlekedésére figyelmeztet. Az így megjelölt, az úttesten álló autóbuszt - a gyermekek be- és kiszállásának az autóbusz mindkét oldali első és hátsó irányjelzőjének egyidejű működtetésével jelzett időtartamában - kikerülni vagy az autóbusz mellett elhaladni csak fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel szabad.


Módosítás magyarázata: A gyermekszállítás biztonsági követelményei bővülnek azzal, hogy a táblával megkülönböztetett iskolabuszok környezetében a fel- és leszállás a mindkét oldali irányjelzővel jelzett ideje alatt más járművek csak fokozott óvatossággal, lassabban közlekedhetnek.

160/a. ábra[Előző: 19. § Vasúti átjárót biztosító jelzőberendezések ]
[Következő: 20/A. § Egyes közúti jelzésekre vonatkozó külön rendelkezések ]
[Tartalomjegyzék]